Новини

Не купувай контрабанда! Вредно е за всички!

15 Януари 2015

Днес, 15 януари 2015 година, стартира национална информационна кампания насочена срещу контрабандата на тютюневи изделия. Основното послание на кампанията е - Не купувай контрабанда! Вредно е за всички.

 

Какво представлява контрабандата на тютюневи изделия?

Нелегалната търговия с цигари включва контрабанда на цигари, предлагане и търговия с цигари - без платен акциз и без бандерол, които се продават в нелицензирани обекти за търговия с тютюневи изделия. Този вид продукти се продават в нарушение на акцизното законодателство и редица други закони.

Незаконната търговия с безакцизен рязан тютюн за ръчно свиване става все по-честа алтернатива на легалните цигари. Липсата на контрол при производството, съхранението и разпространението на незаконните цигари рефлектира в ниско качество и е реална заплаха за здравето на потребителите им. Незаконната търговия с тютюневи продукти е сериозен проблем с множество негативни последици за всички и без съмнение трябва да бъде сред приоритетите на държавата, бизнеса, но също така и на отговорното консуматорско поведение.

 

Какво е положението в Европа и България?

Според официални данни на европейската Служба за борба с измамите /ОЛАФ/ в Европейския съюз се пренасят контрабандно над 4,7 милиарда къса цигари годишно и загубата на съюза от тази престъпна дейност надхвърля 10 милиарда евро.

Официалната статистика за България е повече от тревожна - всеки четвърти българин пуши нелегални цигари – това означава, че 400 000 българи пушат контрабанда, а 15 000 българи участват в нелегалната търговия. За последните 10 години
от нелегални цигари държавата е загубила 6 милиарда лева. Само за второто тримесечие на 2014 година потреблението на нелегални тютюневи изделия достига до 20 %. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лв.

Това са причините “Булгартабак Холдинг” АД в партньорство с Министерство на финансите, Агенция “Митници”, “Национална асоциация натютюнопроизводителите 2010” и “Асоциация на производителите на ориенталски тютюни” стартира тази мащабна информационна кампания.

По този начин ние даваме своя принос към обществото в борбата с контрабандата и се надяваме хората да разберат, че с купуването на контрабанда не „спестяват“пари, а ощетяват и себе си, и своите близки. Идеята е всеки да се замисли, колко много вреди причинява закупувайки контрабандни тютюневи изделия.